התפילין

תפילין מהודרות

ב”ה שלא כמו בעבר, בזכות הקדמה הטכנולוגית, הגענו למציאות בה רוב יצרני התפילין היום, יכולים להקפיד בקלות על רוב מכריע של ההידורים לכתחילה, ולכן אין טעם למנות את כל עשרות ההידורים שחלק מייצרני התפילין מתהדרים בהם, מכיון שבאופן פשוט כולם כבר מיושמים אצלנו וגם אצל רבים וטובים אחרים.

מכיון שרוב הציבור לא מכיר את ההידורים ומתקשה לבחור ביניהם, החלטנו לפשט את האפשרויות ל3 רמות של מוצרים, כאשר במוצר האמצעי (זהב) ישנים 2 אפשרויות שדרוג (הבית והפרשיות).

  1. סילבר – בהמה דקה [כשר לכתחילה]. הרמה הבסיסית ביותר. בתפילין אלו אין הידורים כלל – לא בבית (שעשוי מהדבקה של עורות) ולא בפרשיות (שהן פשוטות יחסית). אבל תפילין אלו הן כשרות לכתחילה.
  2. זהב – בהמה גסה – [רמת הידור גבוהה]. (המוצר הנמכר ביותר שלנו) המוצר הזה כבר ברמת הבסיס שלו מכיל עשרות הידורים ורמתו גבוהה מאוד בבית ובפרשיות.  הבתים פרודים באופן מלא (ללא הדבקה כלל) ועם ריבוע מדויק והפרשיות ברמת הידור גבוהה. בנוסף למעוניינים ניתן לשדרג את הסט הזה בשתי רמות – ברמת הפרשיות וכן ברמת הבתים (ראה פירוט למטה).
  3. פלטיניום – בהמה גסה.  [רמת הידור פרימיום]. זהו סט התפילין ברמת ההידור מקסימלית. בתי התפילין חרוצות (ההידור הגבוה ביותר בבתים), בנוסף לכל ההידורים המפורטים להלן, וכן הפרשיות ברמה הכי גבוהה בשוק. כולל כתיבת אומן יר”ש קפדנית עם כל ההידורים האפשריים בכתיבה.

הרחבה בנוגע לשדרוג ההידורים

כאמור מוצר הבסיס בסט ה”זהב” שלנו, הוא כבר ברמת הידור מאוד גבוהה (עשרות הידורים שכלולים כברירת מחדל), אבל ישנם בכל זאת מס’ הידורים שעלותם גבוהה יותר, ויש שרוצים להדר בהם בכל זאת.

שדרוג הידור ברמת הפרשיות

ישנם רמות הידור שונות ברמת הפרשיות. ההבדל הוא ברמת הכתיבה ובהקפדה על דיוקים שונים בצורת הכתב, אשר יוצרים פרשיות מהודרות יותר. מבחינת ההלכה, כאן יש חשיבות גבוהה יותר להידור (מאשר בבתים).

הידור ברמת הבתים

השדרוג של הידור הבתים (מעל הבסיס של רמת ה”זהב”) כולל את שלושת ההידורים הללו:

1. תפילין מכוונות

בין הבתים של ראש, יש חוט (גיד) העובר בין הקפלים, אשר מועבר בד”כ במפעל בזמן הייצור של הבתים. ב”תפילין מכוונות”, משאירים חורים קטנים בין הבתים להעברת הגיד, ותופרים אותם לאחר הכנסת הפרשיות לבתים.

2. ריבוע רגל

התפילין כולן צריכות להעשות מתוך כוונה ‘לשם קדושת תפילין’. ממילא בעבודת יד, ולא במכונה. ישנם שלבים מסויימים בייצור כמו שלב ריבוע הבית, שבהם נעזרים במכשיר המונע בחשמל. בריבוע רגל (שלב חשוב בייצור התפילין), יצירת הריבוע נעשית באמצעות מכונה המופעלת בכח הרגל עם דוושה המפעילה כח.

3. עורות מתוקים

רוב העורות מהם נעשים הבתים מיובאים מחו“ל מכיון שאין מספיק עורות איכותיים בארץ לייצור תפילין. אבל גם בהם יש חילוק בהידור. יש עורות שמגיעים מאירופה, שמגיעים מלוחים כדי לשמור עליהם (גוי מלח אותם), ויש כאלו שמגיעים מארה”ב בהקפאה (ונקראים ‘מתוקים’). אלו נבחרים בהקפדה יתרה תוך דגש על משקל וגודל השור, ניחנים באלסטיות ובעובי מיטבי, הם אינם שומניים והרבה יותר חזקים. אך מכיון שעלות האחזקה והשינוע שלהם גבוהה יותר עלותם גם יקרה בהתאם.

יש מחלוקת בין הפוסקים האם ההמלחה של העורות צריכה להתבצע ע”י יהודי או שמא גם גוי יכול לעשותה. יש הסוברים שמכיון שזה סוג של עיבוד, יש להחמיר שרק יהודי יבצעה, ויש שאמרו שמכיון שזה לא עיקר העיבוד, גם גוי יכול לעשותה. לכן מי שרוצה להחמיר ולצאת ידי חובת כל הפוסקים, יבחר בעורות ה’מתוקים’.